2021_RCO_vsichni_19092021_crop.jpg

 

Vážení sportovní přátelé,

jak již bylo avizováno dne 28.5.2016 nás čekal vrchol jarní sezóny 2016 a to celostátní turnaj kategorie U8 , který se konal v Petrovicích.

Do Prahy jsme se vypravili vlakem. Tentokrát jsme pro jistotu zvolili vlak s odjezdem už v 6:18, aby byla rezerva na případná zpoždění.

Nejsme v Japonsku, zpoždění bylo přes 30 minut, ale jízdné se v ČR zatím nevrací …..

Většinou jsme vstávali před 5. hodinou, ale i tak měli kluci hodně elánu po celou cestu.

Kluci skoro vůbec nezlobili a tak jsme nemuseli použít osvědčenou fintu, že jsme tým ragbistů

z Vyškova   :- ) ….

Do Petrovic  jsme dorazili přesně za 5 minut 10.00, pak proběhla registrace a slavnostní zahájení turnaje.

Turnaje se účastnilo 16 týmu z celé České republiky. 

V barvách RC Olomouc nastoupili: Tomáš , David, Radek, Matěj, Vojta, Aleš, Břéťa a Ottík.

Ve 4 skupinách po 4 týmech proběhly zápasy každý s každým, kdy následně první 2 týmy postoupily do semifinále a  3. a 4. tým bojoval ve skupinách o 9.-16. místo. Zápasy trvaly 1x 6 minut.

 

Kapitola 1, Základní skupina

My jsme nastoupili v základní skupině D, kde našimi soupeři byly postupně týmy Slávia B,  RC Říčany B ( z minulého celostátního turnaje 6. nejlepší tým ČR ) a tým složený z hráčů Rakovníka ( 4. na turnaji PYRF 2016)  a Plzně.

Náš první zápas jsme sehráli s týmem Slávia B. Hned po výkopu položil naši první pětku Matěj, což byl skvělý začátek. Hned se nám hrálo lépe a postupně ještě skórovali   2x po sobě Tomáš na 3:0. Pak Matěj daroval gentlemansky svoji pětku Davidovi a na závěr se ještě jednou prodral do pětkoviště Matěj.

Konečný výsledek : Olomouc – Slávia B, 5 : 1

Druhý zápas byl pro nás klíčový. Hráli jsme proti týmu Říčany B, což byl papírově nejsilnější z našich soupeřů.

Konečný výsledek: Olomouc – Říčany B, 5 : 0

V posledním zápase základní skupiny nás čekal složený tým Rakovníka a Plzně. A byl to pro nás nakonec nejtěžší zápas základní části. Zejména „rychlonohá“  Emička z Rakovníka nám dávala dost zabrat a nakonec vyrovnala v poslední sekundě zápasu na 3:3. Naši první pětku dal David, 1:0 za nedlouho bylo vyrovnáno 1:1, pak si do pětkoviště namířil Radek a důležitou pětkou zvýšil na 2:1. Soupeř opět vyrovnal 2:2. David zvyšuje na 3:2. Z poslední akce soupeř opět srovnává na konečných 3:3.

Konečný výsledek : Olomouc – Rakovník/Plzeň, 3 : 3

Skupinu D jsme vyhráli a spolu s týmem Říčany B jsme postoupili do semifinálových bojů. V tuto chvíli jsme už mohli skončit nejhůř na 8. místě, navíc se nám  v semifinálové skupině započítávalo vítězství nad týmem Říčany B.

Po základní skupině následoval oběd. Z objednaného „netučného“ jídla se vyklubal pokrm, při kterém nám šlehaly plameny z úst. Zřejmě se jednalo a promoční akci na zvýšení prodeje piva a nealkoholických nápojů. Příště asi zůstaneme u řízků od maminky….

 

Kapitola 2, Semifinálová skupina

V semifinálové skupině už šlo opravdu o hodně. Dle propočtů nám stačila 1 výhra k postupu do finálové skupiny.

V prvním zápase nás čekala Tatra Smíchov B. Postupně jsme díky pětkám Davida a Tomáše vedli 2:0. Závěr se zdramatizoval, když Tatra snížila na 2:1. Nakonec jsme zápas dotáhli k vítěznému konci a tím jsme si zajistili účast ve finálové skupině.

Konečný výsledek: Olomouc – Tatra Smíchov B, 2 : 1

Před tím nás, ale ještě čekal zápas s týmem Petrovice A, což byl favorit celého turnaje. Že je to velmi silný tým jsme měli možnost vidět už na turnaji PYRF  v dubnu 2016.

Zápas se vyvíjel poměrně pozitivně. Tým Petrovic  nás  sice na začátku zatlačil k našemu pětkovišti a předváděl kvalitní celoplošnou hru. Tento tlak jsme však zastavili ( Tomáš 2x skládka ). Následně se nám podařilo z rozehraného volného kopu položit pětku, po tom, co David ve 2. minutě přeběhl celé hřiště bylo skóre  1:0 pro nás. Ve 4. minutě pak soupeř vyrovnal na 1:1. Tlak soupeře narůstal. V 5. minutě pak soupeř položil pětku na 2:1. Toto byl zlomový okamžik, neboť položení předcházel faul na Tomáše. Ten musel jít ze hřiště na ošetření.  V pokračující akci, pak došlo k zmiňované pětce, která podle většiny přihlížejících neměla platit ( hráči vypadla šiška z ruky ). Z našeho následného výkopu, pak hráč Petrovic prošel přes celé hřiště a bylo to 3:1.

Konečný výsledek: Olomouc – Petrovice A, 1:3

V semifinálové skupině jsme obsadili 2. místo, čímž jsme postoupili do finálové skupiny. Výsledek zápasu s týmem Petrovice A se nám započítával do tabulky finálové skupiny.

 

Kapitola 3, Finálová skupina

Zápas s Petrovicemi nás stál hodně sil, turnaj byl výrazně delší než naše standartní regionální turnaje a začala se už projevovat únava z ranního vstávání a skutečnost, že 5 hráčů týmu nemělo vůbec možnost v průběhu přechozích zápasů střídat. A to nás teprve čekaly zápasy s velmi silnými týmy Tatra Smíchov A a Říčany A.

Výsledkem byla skutečnost, že jsme oba finálové zápasy prohráli.

 

Kapitola 4, Jsme 4. nejlepší tým v České republice

Možná někdo řekne jen „bramborová medaile“, ale pro nás je to velký úspěch.  RC Olomouc se v kategorii U8 zařadil mezi nejlepší týmy v České republice a potvrdil, že je momentálně nejlepší z moravských týmů. Dokázali jsme porazit několik velmi silných týmů a zahrát vyrovnaný zápas s vítězem turnaje, týmem Petrovice A. Naše 4. místo je také jedním z nejlepších výsledků jaké v historii klubu dosáhly mládežnické týmy RC Olomouc.

 

Kapitola 5, Závěr / Poděkování

Chceme na tomto místě poděkovat všem hráčům za bojovný výkon po celý průběh turnaje, za to že jsou perfektní parta i mimo hřiště a za skvělý výsledek, který nám udělal velkou radost.

 

Individuálně chceme poděkovat:

Břéťovi,Ottíkovi a Aldovi za statečnost  a odhodlání s jakým nastoupili proti zkušenějším soupeřům

Matějovi za neuvěřitelný tah dopředu, často s 3mi soupeři na zádech a 4 důležité pětky

Vojtovi za aktivní podporu útočných aktivit a 6 skládek

Radkovi za chytré výkopy, kolektivní pojetí hry (15 nahrávek z celkových 35ti) a důležitou pětku proti týmu Rakovník/Plzeň

Tomášovi za skvělou defenzívu, neuvěřitelný počet skládek ( 44 skládek/obraných zákroků z našich 79), důležité pětky ( celkem 5)  a podporu  kolektivního pojetí hry ( 9 nahrávek )

Davidovi za spoustu pětek (celkem 8 )a několik skvělých skládek v situacích, kdy už hrozilo položení ( celkově 22 skládek/obraných zákroků ze 79 celého týmu )

Většina hráčů jsou ročník 2008 a tak jim chceme popřát hodně úspěchů i po přechodu do kategorie U10.

Chceme také poděkovat početné skupině rodičů, kteří s námi do Prahy cestovali a pomáhali nám s organizací všech záležitostí v průběhu turnaje.

 

Rugby zdar !!!

Tomáš Krejčovský a Jirka Christa

trenéři kategorie U8