2021_RCO_vsichni_19092021_crop.jpg

Den ženského ragby v Říčanech

Ženy a dívky se minulou sobotu 13.4. vydaly ke dni ženského ragby v Říčanech u Prahy, kde se hrála dívčí liga a mistrovství žen ČR.

Na turnaji se sešlo 7 ženských týmů hrajících MČR, 5 týmů v kategorii U18 a v U15 se sešlo tolik dívek, že bych jich bylo na 10 pětičlenných týmů.

Ženy v turnajovém systému obsadily 4.místo ve Vyškově, což znamenalo, že čekaly kdo prohraje 1. utkání mezi Moravia rugby a Sparta Praha. Šťastnější po prodloužení byla Moravie a Sparta hrála utkání s našimi ženami.

V utkání jsem nezačali dobře a hned po první akci dostali pětku. Na další 2 minuty utkání jsme zatlačili soupeřky, ale byl to tuhý boj v obraně, na který zareagovala naše hráčka a změnila rytmus hry, což vyústilo ve srovnávací pětku. Bohužel, nešikovně jsme vyřešili další 2 situace, kterých Sparta využila a do poločasu vedla hladce 5:15.

V druhém poločase se po našem špatném rozhodnutí při útoku podařilo Spartě na dvakrát položit u praporku. Stav 5:20. Holky nic nevzdaly a sparťankám začala docházet energie při vracení se a zejména po skládkách. Naše hráčky tak na své polovině rozehrály odvážný trestný kop a krásně si těsně před obranou vyházely míč až na křídlo, kde se míč ještě dvakrát vyměnil mezi tříčtvrtkou a křídlem kvůli vracejícím se hráčkám Sparty, což však nic nezměnilo na tom, že naše ženy položily 2. pětku utkání. Stav 10:20. Od 11´ jsme drželi Spartu v jejich dvaadvacítce, navíc ve 12´ dostala spraťanská hráčka žlutou kartu za opakované prohřešky v obraně. Naše hráčky si takticky zvolily mlýn a to byl asi zlomový moment utkání, kdy jsme jej prohráli a utekl opět další čas. Ženy si opět vybojovaly pozici v obranném území Sparty a tentokrát jim mlýn vyšel a míč který vyšel do útoku byl kopem přenesen na druhou stranu hřiště a hráčkou na křídle přiklepnut těsně před tím, než přešel brankovou čáru hřiště, stav utkání 15:20. Bohužel to bylo v úplném závěru a po čase. Z toho důvodu naše hráčky už nemohly urychlit výkopem hru a snažit se o vyrovnání a Sparta si tak v reparátu výhrou 15:20 vysloužila vyšší skupinu a celkově 5 utkání v turnaji.

2. utkání v nižší skupině přineslo efektivitu a "pětkostroj", který rozjely ženy v zápase s Tatrou B. Hezky vyřešené situace i protiútoky našich hráček přinesl tento zápas, ve kterém ženy, jak komentovala po utkání jedna z hráček: "Nechtěly jsme nic podcenit a chtěly jsme vyhrát!"

To se týmu povedlo, když celkem 7 hráček týmu skórovalo v tomto zápase. Za stavu 33:0 jsme vystřídaly dost hráček a hrála motivovaná sestava debutantek. Právě dvě z nich skórovaly v tomto zápase a pomohly týmu k jasnému a zaslouženému vítězství 47:0.

Ve 3. utkání a současně závěrečném, proti Donau jsme věděli, že stojíme proti soupeři s kvalitní útočnou fází. Jejich kapitánka nám položila 2 pětky v úvodních 4´minutách hry utkání, na které jsme za stavu 0:10 odpovídali pětkou až v závěru 1. poločasu a snížili na těsných 7:10. Bohužel chyby v komunikaci, jak v útočné, tak i obranné fázi u nás pokračovaly a Donau trestala další pětkou. Stav 7:15.

Bylo vidět, že holky chtějí, trenér týmu komentoval v po utkání: "Bylo vidět, že v holkách roste nesouhlas s tím stavem a že jim to jen nejde V půli si holky pojmenovaly komplikace samy a nic v druhé půli nevypustily, i když skóre nejdříve navyšoval soupeř."

Od 10´ 2. poločasu se ženám nejprve povedlo překonat obranu a to opět opem za obranu, kam běžely obě útočnice našeho týmu a byly u míče první. S troškou neštěstí si hráčka přišlápla míč, ale vracející se hráčky udělaly chybu proti pravidlům a z následného trestného kopu těsně před brankovou čárou ženy už skórovaly. Stav 12:15. Za další dvě minuty jsme zahrávaly opět trestný kop a na dvakrát položily a poprvé v utkání naše ženy vedly, stav 17:15. Hned z následného výkopu po položení si holky nejprve správně počkaly až míč přejde za desetimetrovou čáru, poté je akrobaticky vrátily do hřiště, kde byla připravena celá útočná formace. Míč došel na pozici útokové spojky, která zaútočila nazpět k autové čáře, kde už byla připravena hráčka zachraňující míč ve vzduchu a ta kličkou dovnitř mezi dvě špatně bránící hráčky mohla nikým nerušena potvrdit vítězství pro naše ženy. Obrat dokonán, konečné skóre utkání 24:15 pro naše ženy.

Sestava týmu žen:

1 Gabriela Špačková
2 Pavlína Čuprová
3 Jana Vrtalová
4 Daniela Ferugová
7 Iveta Punčochářová
10 Nikola Navarová
11 Ivana Plintová
12 Alžběta Hájková
15 Marta Růžičková
19 Leona Vachutková
29 Petra Vacková
44 Vanessa Ficalová

SKÓROVÁNÍ V TURNAJI:

Petra Vacková 25 b.

Pavlína Čuprová 17 b.

Ivana Plintová 12 b.

Vanessa Ficalová 10 b.

Daniela Ferugová 5 b.

Alžběta Hájková 5 b.

Gabriela Špačková 5 b.

Leona Vachutková 5 b.

Dívky v kategorii U18 statečně bojovaly ve všech utkáních, ale ve všech podlehly. Pětky které pokládaly byly po vzájemné podpoře týmu. Bylo to jejich prvním shledáním i se spřátelenými tatrovskými kobylkami v sezóně, takže to nebylo úplně špatné. Potřeba říct, že chyběly i dalších trénující hráčky, které chyběly z důvodů přijímacích zkoušek a nemoci. Pozitivní byly první starty za tým U18, kde si po několika měsících tréninků odehrály své první minuty Stella Černá a Valérie Špilková. Za U15 pak debutovaly Magdaléna Vážná a Nela Puhová. Dalším pozitivem je to, že sed nikdo nezranil a bodově jsme byly produktivní, jak v ženách, tak i U18.

Výsledky týmu U18:

1. utkání s pozdějším vítězem turnaje:
Severní Morava, RC Tatra Smíchov - RC Mountfield Říčany, RK Petrovice 12:29

2. utkání (těsně prohrané neproměněnými kopy)
Severní Morava, RC Tatra Smíchov - Rugby Babice 15 : 17

3.utkání:
Severní Morava, RC Tatra Smíchov - Moravia Rugby 14 : 36

 

Sestava týmu dívek:

Dorota Pernicová
Leona Vachutková
Marta Růžičková
Stella Černá
Barbora Ševčíková
Edita Jasmína Nejezchlebová
Anna Laštovková
Ema Marie Novotná
Ivana Plintová
Valérie Špilková