2021_RCO_vsichni_19092021_crop.jpg

RC Olomouc vyhrává 3. ligu ragby mužů

 


V posledním domácím utkání základní části se střetli muži Olomouce a společenství Liberce s Petrovicemi B. Domácí považování jako favorit utkání vstoupili do utkání lépe, a aktivní útočnou hrou již v páté minutě pokládali první body utkání. Sestavu trenér domácích vytvořil jinou, než je standardem, a dal tak příležitost hráčům, kteří nedostávají takovou porci minut. Hosté přijeli ve skromnějším počtu, ale nehodlali se i přes nepříznivý start vzdát. Olomoučtí dobře věděl, co od soupeře čekat, a svoji systematickou hrou dokázali rozebírat obranu tak, aby vždy měli o hráče navíc, a přehrávali tak soupeře v situacích 2 na 1 či 3 na 2, z čehož pokládali několik pětek. Roj předváděl tvrdou práci, a připravoval tak útočné formaci situaci pro komfortní zakončení, o čemž svědčí výsledek 40:0 v prvním poločase.

I druhý poločas začala domácí strana lépe, a v úvodních minutách dokázala přidat další body, a až v 60. minutě se skóre lehce zastavilo, kdy liberečtí s větrem v zádech hrozili fázemi rojem, z čehož však nedokázali proměnit žádné šance v bodový zisk. Olomouc dokázala zatáhnout za záchrannou brzdu ať už ve formě udržení míče ve hře, či skládkou v brankovišti bez položení či obranným odkopem do zámezí. U hostů šla vidět únava, jelikož měli pouze pár hráčů na střídání, zatímco domácí měli lavičku téměř plnou hráčů připravených hru oživit. Poslední pětiminutovka patřila domácím, kdy vícero prohřešků rozhodčí Bednařík trestal, a Severočechy posouval blíže k brankovišti domácím. Svojí průrazností se tak dokázali v poslední minuté utkání dostat do brankoviště, a přidat alespoň symbolických 5 bodů za jedno položení.

Konečný stav se zastavil na 83:5 ve prospěch domácích, jež potvrdil RC Olomouc jakožto výherce 3. ligy Ragby XV mužů, kteří se tak můžou těšit na souboj o postup do 2. ligy.

Svým výkonem na zadáku se trenérovi Šívrovi zalíbil Matěj Švec, který zápas komentuje následovně:

M. Švec: „Za mě jsme v zápase určovali tempo hry my, což nám hodně pomohlo po psychické stránce. V obraně jsme dominovali aktivními skládkami a tlačili na soupeře, který potom dělal chyby. Hráli jsme hodně kolektivně, čímž jsme se dostávali do situací 2 na 1 apod...

Do hry se dostali všichni kluci ze soupisky a fanoušci tvořili skvělou kulisu na tribuně. Příští týden budeme chtít udržet čistý štít v základní části, a doufáme o udržení i během baráže."

Děkujeme všem, co podpořili domácí tým!

12.5. odehraje v Babicích mužstvo poslední utkání základní části, na kterou by měla navázat barážová série utkání doma-venku se společenstvím Českých Budějovic a Šumavy Nýrska. (25.5. a 9.6.)

RC Olomouc VS. RC Liberec/Petrovice B

83:5 (40:0)

Sestava RCO:

Berger, Tesař, Vytásek, Šívr, Vrážel, Vaculík, Medera, Kašpar, Kapaňa, Němec, Bezděk, Hlavinka, Fišara, Přikryl, Švec
Střídající: Jimenez, Březina, Todorov, Krejčí, Václavík, Gajdoš, Havlíček

Trenér: Jiří Šívr
Asistent trenéra: Erik Fišara

Body:

Olomouc – Fišara 20 (2P, 5KPP), Kašpar 15 (3P), Hlavinka 15 (3P), Medera 10 (2P), Václavík 10 (2P), Švec 6 (3KPP), Němec 5 (1P), Kapaňa 2 (1KPP)
Liberec/Petrovice B – Eichler 5 (1P)