2021_RCO_vsichni_19092021_crop.jpg

Ženy a dívky válely na ORF

Po 2.kolech se ženy severní Moravy ocitly poprvé v nižší skupině tzv: skupině o postup do elitní skupiny. Naše ženy si chtěly hlavně užít domácí turnaj a zlepšit svůj dojem z posledních dvou turnajů sezóny. Oba cíle splnily! Zlepšeným týmovým výkonem ve všech utkáních se podařilo zvítězit ve třech utkáních po sobě! Postupové utkání se rozhodlo v druhé půli, kde naše hráčky nestačily na pražskou Spartu.

Zajímavým zpestřením turnaje bylo utkání s maďarským Estergomi Vitézek. Tento tým nás v minulosti podzimního poháru jednou porazil ve Vyškově. Ženy se v utkání s Maďarkami na domácí půdě pouštěly do jednoho útoku za druhým. Často narážely do tuhé a agresivní obrany soupeřek. Bohužel Maďarky nebránily kolektivně dobře a naše rychlé hráčky našly mezery v obraně a v polovině utkání vedly 14:0. Po změně stran položily pětku soupeřky, ale bez následné konverze.Ženy hledaly celý první poločas způsob hry, který by aplikovaly na obranu soupeřek z Maďarska. To se jim podařilo ve 3. minutě 2. poločasu. Překopem za soupeřky s následným doběhnutím a zachycením míče naše hráčky zvýšily skóre na 19:5.

Ženy si vytvořily stálý tlak, dodržely to, že chceme hrát co nejvíce s míčem. Na soupeřky to platilo, protože se špatně kolektivně organizovaly. Po krásné kombinaci ve středu hřiště a následném úniku středem měly hráčky co dělat, aby zastavily útok severomoravských orlic ve svém obranném území. V zápětí, po skládce soupeřky vznikla situace na zemi, po které naše dobíhající podpory složené hráčky s míčem rychle a učebnicově využily situace 2 v 1 k položení poslední pětky utkání. Touto akcí stanovily konečný výsledek utkání na 26:5 a vrátily tak porážku soupeřkám z Maďarska.

Ve druhém utkání ženy porazily společenství "Bulouč". Během utkání postupně naše ženy zvyšovaly tempo hry a tak i svůj náskok v utkání. V polovině utkání ženy vedly 21:0. V druhé půli se podařilo zvýšit skóre dvěma položenými pětkami. Ženy jasně dominovaly v utkání s konečným výsledkem 31:0.


Další utkání bylo opět dost bojovné, ale s pohlednými akcemi na obou stranách na poměry naši soutěže. Utkání se Spartou naše hráčky zvládly výborně herně i takticky. V poločase bylo utkání 12:12. Hned v začátku prvního poločasu nás Sparta zatlačila a prošla obranou, čímž sparťanky strhly vedení na svou stranu, 12:17. Od 30. vteřiny 2. poločasu to byl tuhý boj v "rucích", oba týmy si sáhly kondičně při dlouhých sekvencích na dno svých sil. Třetí utkání je většinou zlomové. Šťastnější v tomto utkání byly naše ženy, které v čase 5:15 položily vítěznou pětku s konverzí. Do konce utkání se už nic nestalo a ženy zvítězily nad Spartou a vyhrály na domácím turnaji nižší skupinu. Celkové skóre po třech vítězných utkáních bylo: 76:22. To je kvalifikovalo k odvetnému utkání s druhým v tabulce, což byla opět Sparta. Vítěz tohoto utkání postupuje do vyšší skupiny pro následný turnaj v Říčanech.

Holky chtěly odvetné utkání zvládnout, hrály naplno a měly z něj radost! To bylo vidět ve všech utkáních domácího turnaje! ítězný první poločas byl tedy velice nadějný. Po vítězném prvním poločase našich žen se z vítězství radovala nakonec Sparta. Naše ženy bojovaly a šly si za vítězstvím. Po zachyceném výkopu a následném rozehrání s únikem podpory jsme skórovaly v úvodu utkání a ženy tak držely skóre 7:0. V závěru poločasu Sparta snížila na 7:5. Vítězný první poločas byl nadějný.

Bohužel, v druhém poločase ženám došly síly. Po dvou lehkých průnicích sparťanských hráček středem hřiště s následnou konverzí, byl rázem stav utkání 7: 19.  Holky se snažily snížit rozdíl, ale z důvodu únavy tvořily individuální chyby, ztrácely míče v situacích na zemi a v kontaktu, čímž se hra kouskovala a to Spartě vyhovovalo. Po vypršení času a závěrečném mlýnu na soupeřově půli hráčky Sparty koply míč do zámezí a tím ukončily utkání za stavu 7:19 pro Spartu.

"Důkazem naplnění před turnajových cílů byly úsměvy na tvářích hráček při zápasech, kdy ukazovaly sebevědomý přístup k situacím, chtěly soupeřky překonat v soubojích, získat míče ze situací a v zápase pak zvítězit."

Poslední turnaj podzimu se odehraje po reprezentační pauze 28.10. v Říčanech u Prahy.

Dívky do 17 let bojovaly na hřišti SŠP Roosveltova. Kam přicestovaly týmy Moravia rugby, Rugby Babic, Olympu Praha a Tatry Smíchov.
Naše dívky hrají většinou 3 - 4 utkání na turnajovou formou v sedmičkovém ragby, který je od roku 2016 zařazen na olympijských hrách. Součástí turnajů jsou i vložená utkání kategorie dívek do 15 let.

Naše "dravé naděje" v kategorii U17 mají na podzim zlepšující se tendenci ať už hrají dohromady s kýmkoliv a kdekoliv v republice.
Na Pragovce získali 2 prohry a 1 výhru, v Kamenici 1 prohru a 2 výhry a na domácím turnaji válely!

S týmem Moravia rugby hrály v sezóně a dvakrát těsně prohrály. V Praze o 2 body a v Kamenici o pětku a konverzi, tj. o 7 bodů. Tentokrát se stejným týmem dokázaly remizovat a v součtu bodů získaných v dalších utkáních dívčího ORF se umístily na celkovém 1. místě.

Dívky a ženy se opravdu bavily na domácím turnaji a to je pro nás tou největší odměnou! Jen tak dál holky!

"Děkujeme soupeřkám, že i přes prodloužený víkend přicestovaly do Olomouce a doufáme, že si turnaj užily. Těšíme se po reprezentační pauze na další kolo dívčí ligy, které se odehraje v rámci mezinárodního turnaje PYRF v Praze 14.října na hřišti RC Slavia Praha." 

SESTAVA ŽEN ORF 2023:

1. Nikola Navarová (C)
2. Kateřina Foralová
3. Veronika Bolfová
4. Alžběta Hájková
5. Sophia Kanátová
6. Barbora Milinková
7. Gabriela Špačková
8. Pavlína Čuprová
9. Vendula Ferugová
10. Natálie Kollmanová
11. Lea Prusková


SESTAVA DÍVEK DO 17 LET:

Kristýna Kurková (C)
Leona Vachutková,
Marta Růžičková,
Ivana Plintová.