2021_RCO_vsichni_19092021_crop.jpg

16 statečných zvládlo první semifinálové utkání mužů POHÁRU XV

spol. RC Liberec/Babice/Petrovice - spol. RC Olomouc/ Vyškov B – 14:36 (7:19) – Článek k utkání

 

Sestava: 1. Zankel 2. Berger 3. Vrána 4. Šmakal 5. Hlavinka 6. Janek 7. Medera 8. Lamač 9. Němec 10. Váňa 11. Krejčí 12. Šívr 13. Přikryl 14. Havlíček 15. Gajdoš

Střídající: 16. Pavelek

 

Hanáci se do prvního utkání dvoukolového semifinále vypravili v opravdu skromném počtu. Z důvodu široké marodky se ale nerozhodli zápas odpískat, a řekli si, že do toho půjdou s tím, co je. Zatím se týmu na výjezdech tuto sezónu nedaří, dokázali zvítězit pouze jednou, a to právě proti Liberci v prvním kole Poháru XV. Tým byl odhodlaný tuto sérii porážek zastavit, a připravit si tak bodový náskok k domácí odvetě. Sestava byla kromě pilíře Vrány ryze olomoucká s Šívrem na tříčtvrtce, který standartně hraje třetí řadu v roji.

Olomoučanům chvíli trvalo, než se v nich probudila touha hrát a skórovat, a toho společenství Liberce, Petrovic B a Babic využívalo. Jejich tvrdá obrana nedala hostům nic zadarmo, a metry získané rojem bolely. Tým rychle vyhodnotil, jakým stylem musí hrát, a kde jsou slabá místa protivníka. Zadák Gajdoš byl pro domácí zajista noční můrou, jelikož vždy když dostal míč, udělal nejméně 30 metrů, v ideálním případě přesunul míč dál, a Olomouc těžila obrovské územní zisky. Sám Gajdoš dokázal za celý zápas třikrát položit, přestože mu jedna pětka nebyla uznána. Významný herní pokrok projevila i mladá křídla – Ondra Havlíček a Ondra Krejčí, kteří se zatím do mužského ragby teprve dostávají, předváděli solidní výkony. Tempo zápasu bylo rychlé, a to zejména z pohledu naší formace útočníků, která dokázala přehrávat soupeře po většinu zápasu. Po hvizdu rozhodčího ukončující první půli Olomoučané věděli, že jsou na dobré cestě k dobrému výsledku, ale moc dobře věděli, že to nepůjde samo, a následujících 40 minut musí dále makat.

Hned se zahájením druhé půle se trio Gajdoš – Havlíček – Hlavinka ukázali nádhernou akcí, kdy po kombinaci druhořadník skóroval „pod klacky“, čímž tak rozhodl o zbylém vývoji utkání. Dále skóroval Vrána a Šívr, který po celý průběh utkání zakládal útočné akce, a svými rozhodnutími kontroloval, aby se hra přesouvala právě tam, kde bylo potřeba. Spojka Váňa potvrdil konverzemi celkem třikrát, a jako mozek týmu ve většině případů správně usoudil, jaké herní rozhodnutí bylo třeba.

Vyzdvihnout je potřeba i soupeřovo odhodlání, trpělivost a neodevzdání. Oproti minulé konfrontaci šla úroveň společenství z Čech rapidně nahoru, a stává se pro další týmy více vyrovnanějším soupeřem. Klukům nelze odepřít ani jejich charakter a smysl pro fair-play.

S konečným výsledkem 14:36 pro moravské společenství jde Olomouc/Vyškov B do odvety s bodovým náskokem +22b, který bude zajista hrát roli při konečném výsledku a rozhodnutí, kde bude Olomouc/Vyškov B hrát poslední zápas Poháru XV o umístění.

Následující zápas odehraje spol. Olomouce a Vyškova B na domácí půdě v Olomouci. Na stadionu Lokomotivy Olomouc se tým potká v odvetě opět se společenstvím Liberce/Petrovic B/Babic 30.10.2022 ve 14:00 hod., na který Vás RC Olomouc srdečně zve. Přijďte povzbudit nově obnovený olomoucký tým mužů!

(DN)