2021_RCO_vsichni_19092021_crop.jpg

Dramatické utkání se šťastným koncem pro domácí muže

Pravděpodobně nejvyrovnanější utkání prozatímní 3. ligy XV mužů s dramatickým vývojem mají za sebou hráči RC Olomouc a RC Babice. Zároveň to bylo první utkání v ragby XV, kde se tyto celky potkaly. O nervy drásající zážitek neměli fanoušci nouze.

Po zahajujícím hvizdu rozhodčího Bednaříka se týmy oťukávaly, zkoušely možnosti, jakými by bylo možno zahájit utkání bodově, a po četných útočných sekvencích oba týmy zjistily, že to nebude tak snadné, jako byly zvyklé z jiných utkání. V deváté minutě měly Babice trestný kop přímo naproti brance. Neváhaly, a přidaly tři body z kopu. To bylo však bodově vše, co se za prvních 30 minut zápasu naskytlo.

Zatímco Babice využívaly zejména rojovou formaci s velikou silou a chutí, olomoučtí preferovali hru útočné formace, které se však nedařilo dotáhnout žádnou akci k bodovému zisku. Přestože se prvních 30 minut skóre změnilo jen jednou, v poslední desetiminutovce se podařilo přidat body hned čtyřem hráčům – po dvou z každého týmu. Nejprve se prodral do brankoviště babický pilíř Hřídel s následnou konverzí Mukwiilonga, a poté v režii Olomouce zadák Gajdoš nejprve pětkou, a poté konverzí pětky olomouckého druhořadníka Vrážela. Při skóre 12:10 ve prospěch domácích byl ukončen první poločas.

Druhý poločas se dost podobal tomu prvnímu, jelikož se bodově nedařilo prosadit žádnému z týmů, a to dlouhých 20 minut. Po několika prohřešcích domácích se mužstvo Babic dostalo až do hranice pěti metrů od brankoviště, kam následně rváček Klika došel, a babický zadák přidal další dva body z konverze.

Hra byla velice kouskovaná, opět bylo nařízeno velké množství mlýnů, které způsobilo patřičnou únavu a celkové zpomalení tempa hry. Po dlouhé době mělo domácí mužstvo plnou soupisku, a tak byl prostor pro střídání a nasazení nových sil, přestože mezi střídajícími bylo vícero začínajících hráčů. V druhé půli hrála Olomouc s větrem v zádech, a tak zkoušela opět získávat území pomocí taktických kopů. To se párkrát povedlo, až se dostala do červené zóny hostů, a to za možnosti mlýnového vhazování. To si váhově chudší Olomouc uhrála, a po rychlém rozhození domácí útok předvedl pohlednou akci, kterou zakončil křídelník Švec. Následná konverze nebyla úspěšná, a skóre tak bylo za stavu 17:17 vyrovnané. Hodiny rozhodčího ukazovaly 3 minuty hry do konce hrací doby.

Po příjmu výkopu se snažila Olomouc všemi možnými způsoby dostat na půli hostů, což se následně povedlo, a rozhodčí po přestupku Babic nařídil trestný kop na území desetimetrovky Babické půle. Domácí udělali riskantní rozhodnutí, a to pokus o kop na branku s cílem zisku tří bodů. Nutno zmínit, že byl trestný kop udělen pár metrů od autové čáry, tudíž vzdálenost od značky a branky mohla být kolem 45 metrů! Zadák Gajdoš měl v utkání ze tří možných kopů úspěšnost pouze 33 %, a tak přenechal zodpovědnost mladému Fišarovi. Olomoucká útoková spojka dokázala udržet nervozitu, a krásným, za pomoci větru řízným kopem proměnit. Dva zvednuté praporky ujistily rozhodčího o úspěšnosti, a ten tak odpískal konec utkání. Takto dramatický konec Olomouc již dlouho nezažila, a oba týmy byly za výkon pochváleny ovacemi fanoušků.

Trenér J. Šívr, který se po krátké pauze opět připojil k týmu, uznal sílu a veliký potenciál týmu z Babic. Zároveň prohlásil, že dle jeho úsudku byl hráčem utkání domácí kapitán Němec, který korigoval hru z pozice mlýnová spojky. Ten komentuje utkání následovně:

D. Němec: „Z výsledku mám samozřejmě radost, ale z předvedené hry už méně. Málo jsme hráli s míčem, čištění hráčů po skládce nám nevycházelo jako v minulých zápasech, ztráceli jsme míče při hře jeden na jednoho, je toho více.. Oceňuji bojovnost kluků, nevzdali to, mnozí nechali na hřišti úplně všechno. Nyní máme víkend pauzu, a začne nám těžší část soutěže, na kterou se musíme připravit. Zároveň bych chtěl poděkovat týmu Babic, předvedli tvrdou hru, za kterou by se nemusel stydět celek z vyšších soutěží, a připravili jsme tak pro diváky velice napínavé utkání. Necítím, že bych si ocenění nějak konkrétně zasloužil, jsme jedna parta, snažíme se hrát jako celek, což se nám od zápasu daří více a více, a na herním projevu to začíná být znát."

Další utkání proběhne v neděli 14.4. na hřišti ragbistů z Plzně, kde budou hosté usilovat o upevnění pozice jedničky v tabulce.

RC Olomouc vs RC Babice

20:17 (12:10)

Sestava RCO:

Tesař, Vaculík, Berger, Vrážel, Šívr, Kašpar, Jimenez, Janek, Němec, Fišara, Sedlák, Hlavinka, Přikryl, Švec, Gajdoš

Střídající: Vytásek, Březina, Chlapík, Alekseev, Bezděk, Todorov, Medera, Krejčí

Trenér: Jiří Šívr

Asistent trenéra: Erik Fišara

Zdravotník: Michaela Vytásková

Body:

Olomouc – Fišara 3 (1TK), Gajdoš 7 (1P, 1KPP), Vrážel 5 (1P), Švec 5 (1P)

Babice – Mukwiilongo 7 (1TK, 2KPP), Hřídel 5 (1P), Klika 5 (1P)