2021_RCO_vsichni_19092021_crop.jpg

Muži jdou do čtvrtfinále skupiny D!

spol. RC Olomouc/ Vyškov B – AMMOR (spol. Rakovník/Plzeň/Kralupy) 40:7 (33:7) – Článek k utkání

 

Sestava: Koutník ©, Zankel, Berger, Šmakal, Hlavinka, Medera, Šívr, Hrčko, Přikryl, Váňa, Smetana, Husár, Prachař, Lamač, Gajdoš

Střídající: Janek, Pavelek, Hladík, Trunečka, Laidorf, Havlíček, Krejčí

 

S výraznou podporou fanouškovské základny odehrálo mužstvo Olomouce doplněné o hráče z Vyškovského béčka s téměř plnou soupiskou utkání proti týmu AMMOR (společenství Rakovníka, Plzně a Kralup). Na domácí půdě se seniorský výběr představil po několika letech, a bylo se na co dívat! Domácí tým položil celkem 6x oproti jedné trestné pětce ve prospěch soupeře.

Olomoučané nevstoupili do utkání bodově tak rychle jako ve své premiéře, na první pětku si museli počkat až do osmé minuty, kdy po individuální akci proběhl přes více obránců centr Prachař, s pozdější úspěšnou konverzí. O tři minuty později po pohledné akci útočníků vyšla řada na zadáka Gajdoše, a v 11. minutě tým vedl 12:0. Tým si dobře uvědomoval, že je soupeř silnější než v předchozím utkání, ale taktika hrát spíše útočnou řadou zůstala stejná. Protivník byl dobře vybaven silově (stejně jako Liberec), a nemělo cenu se s nimi tahat rojem. Tým však měl i slabší chvíle, kdy přistoupil na silově náročnou hru soupeře, který nás dokázal zatlačit až do vlastního brankoviště. Domácím se podařilo se z průseru vysekat, a trpělivost přinesla své plody. Dvakrát si po mazaných průnicích položil olomoucký pilíř, čemuž dostál své funkce kapitána. Po opakovaných přestupcích domácího týmu byla rozhodčím Chrisem Kuettnerem udělena trestná pětka. Tým se vzchopil, a začal hrát zase svoji hru, a před hvizdem ukončení první půlky se zkušený křídelník Lamač dostal po útočné kombinaci do brankoviště. První poločas tedy skončil s výsledkem prospěšnějším Olomouci za stavu 33:7.

 

Druhá půle nebyla, co se týče bodové nadílky atraktivní. Důvody byly prosté. Domácí tým poslal do hřiště méně zkušené hráče, kteří teprve získávají zkušenosti v dospělém ragby. Co je třeba zmínit je snaha a píle týmu hostů. Společenství z Čech urputně bojovalo, a tlačilo domácí tým zkušeným rojem, a několikrát se málem tým dostal i ke kýženým bodům. Domácí však zejména v oblasti roje tvrdě skládali, a dávali jen málo prostoru pro snadné metry. Tým si zkoušel poziční změny, a situace, ve kterých si není jistý. Rozhodčí, který rozhodoval utkání velice dobře však musel vytasit i žluté karty, a to na každé straně jednu, v obou případech se jednalo o nedovolený zásah na vrchní část těla.

Přestože domácí polevili, tak dokázali v poslední desetiminutovce potěšit domácí fanoušky jedním položením, a to křídelníka Krejčího, který dostal perfektně načasovanou přihrávku, a běžel takřka do prázdna. S následnou konverzí se do konce utkání skóre již nezměnilo, a s bujarým potleskem z hlediště mohli domácí slavit výhru v poměru 40:7. Poděkování patří zejména protivníkovi, který hrál tvrdě, ale v rámci pravidel, ale také organizátorům a v neposlední řadě všem rozhodčím.

 

V pořadí třetí zápas Poháru XV odehraje kádr na pražské Slavii, s rezervou áčkového týmu 25.9.2022. Již nyní je jisté, že olomoucký tým bude účinkovat v bojích o postup do skupiny D. Ke dvouzápasovému knockoutu systémem venku-doma zatím neznáme soupeře, ale jisté jsou termíny utkání.

Dobře si zapište termín 16.10.2022, protože v tenhle termín bude druhý zápas čtvrtfinále na domácí půdě, na který Vás celý Rugby Club Olomouc srdečně zve!

(DN)