2021_RCO_vsichni_19092021_crop.jpg

Muži zakončili základní část prohrou, ale postup do 2. ligy již mohou slavit

Foto: Luis Virrueta
Foto: Luis Virrueta

Na venkovní zápasy tuto sezónu tým olomouckých mužů nevyjíždí v hojných počtech, o čemž svědčí i zájezd na poslední utkání základní části k soupeři z Babic. Tentokrát se opakuje scénář utkání z Liberce, kdy vyjelo mužstvo pouze ve 14 lidech, a to z vícero důvodů.

Tým nehodlal utkání odpískat ani kontumovat, a rozhodl se pojat utkání jako hezké zakončení sezóny, přestože má jasnou výhru 3. ligy a automatický postup do 2. ligy pro následující rok. Ze základní sestavy chybělo 8 hráčů, a z náhradníků asi 4, a tak byl prostor pro méně zkušené či mladé hráče odehrát utkání proti kvalitnímu soupeři.

První polovinu utkání začali domácí v hezkém areálu Babic lépe, kdy dokázali položit čtyřikrát, a zajistit si tak bonusový bod za počet položení. Oproti tomu se hosté zmohli pouze na jeden trestný kop. Olomoučtí však věděli, že to není jednoznačné utkání, a motivovali se k lepšímu výsledku, a snaze o zvrat. Začátek druhého poločasu jim vyšel perfektně, kdy položili hned v první minutě druhého poločasu, a během následujících dvaceti minut dokázali přidat další tři položení, čímž se bodový rozdíl snížil na pouhých 7 bodů, a ke srovnání nezbývalo mnoho. Bohužel chybami se nejméně o dvě pětky hosté připravili, a o co hůř, docházely jim síly a zranění přicházela. V určitý moment hráli hosté ve 12 hráčích, čehož takticky využili domácí, a zahraniční akvizice Babic fyzicky přehrála vyčerpané mužstvo hostujících. Namibijská útoková spojka dvakrát položila, přidala dalších 5 bodů z kopů, a uklidnila tak situaci pro domácí kulisu fanoušků. Hosté se však nemají za co stydět a v poměru 8:4 na počet položených pětek tak odjížděli s úsměvem na tváři a vzdaným obdivem domácích, kteří výhru neměli zadarmo. Babice tak čeká ještě další utkání, a pak boje o postup do 2. ligy.

Přestože tým hrál srdcem a společně, nejlepším hráčem byl trenéry zvolen autor jedné pětky, vazač Oliver Kašpar, který hodnotí utkání následovně:

O. Kašpar: „Ráno, když jsme vyrazili na cestu do Babic, kde jsme měli odehrát poslední zápas v soutěži, tak mezi námi vládla velmi pozitivní a pohodová nálada, i když jsme vyjížděli v počtu 14 hráčů a věděli jsme, že budeme hrát celý zápas v oslabení. Již během rozcvičky byli kluci připraveni na zápas a věděli, že je čeká těžký a tvrdý boj. Během utkání bylo patrné, že každý z hráčů chce na hřišti nechat všechno, a i když jsme chvílemi hráli v počtu 12 proti 15, drželi jsme pohromadě a bojovali ze všech sil i přes početná zranění. Velice mě těší, že noví kluci, jako je Jakub Březina nebo Eduard Bezděk předvedli skvělý výkon. Bohužel jsme zápas prohráli, ale srdcem a duší jsme vyhráli díky bezvadnému výkonu, který jsme předvedli. Kluci děkuji za super sezónu, Oli."

Děkujeme všem fanouškům, kteří po celou sezónu podporovali tým.

Jelikož je již známo, že se barážová série utkání doma-venku se společenstvím Českých Budějovic a Šumavy Nýrska. (25.5. a 9.6.) z důvodu velké marodky soupeře neodehraje, má tým RC Olomouc jistý postup do 2. ligy.

Nezapomeňte sledovat sociální sítě Rugby Olomouc, kde se dozvíte o posledním jarním XV´s vystoupení mužů, a to formou přátelského utkání (více info již brzy).

 

RUGBY BABICE vs. RC Olomouc

51:29 (24:3)

Sestava RCO:

Vrážel, Březina, Berger, Bezděk, Janek, Jimenez, Kašpar, Kapaňa, Němec, Zábranský, Přikryl, Fišara, Krejčí, Bastl

Trenér: Jiří Šívr

Asistent trenéra: Erik Fišara

Body:

Olomouc – Fišara 9 (3KPP, 1TK), Kašpar 5 (1P), Bastl 5 (1P), Němec 10 (2P
Praga B – Mukwiilongo 31 (4P, 4KPP, 1TK), Horák 5 (1P), Procházka 5 (1P), Fojtík 5 (1P), Němeček 5 (1P)