2021_RCO_vsichni_19092021_crop.jpg

Olomouc končí v druhé lize mužů po základní části na druhém místě

 

RC Olomouc vs RC Praga Praha B

47:70 (40:14)

Sestava: Kalousek, Vaculík, Kopřiva, Novák, Hlavinka, Jimenez, Medera, Šívr, Němec, Laidorf, Fišara, Husár, Prachař, Lamač, Gajdoš.

Střídající: Pavelek, Mlejnek, Januš, Janek, Havlíček, Krejčí, Váňa, Smetana

Po výhře v Chotyni nad společenstvím Liberce a Petrovic B v poměru 36:12 a bezkonkurenční prohře v Praze s rezervním týmem Tatry v poměru 81:7, kdy odjelo pouhých 15 statečných šlo v posledním utkání základní skupiny Olomouci o vše. V případě výhry, remízy či zisku alespoň jednoho bonusového bodu si tak olomoučtí mohli si olomoučtí mohli zajistit jisté druhé místo, což znamená následnou baráž o udržení v druhé lize s výhercem 3. ligy – Slavii B. V případě prohry bez bonusu by tak automaticky Olomouc padala do 3. ligy.

Olomoučtí po dlouhé době zaplnili všechny místa na střídačce, a byli silně motivováni k pozitivnímu výsledku. Start se Olomouci podařil jako zatím v žádném zápase. Již po deseti minutách hry vedli domácí v poměru 19:0 po dvou pětkách Gajdoše a jednou Prachaře se dvěma KPP Gajdoše. V prvním poločase jsme dvě pětky obdrželi a další 3 přidali (2x Hlavinka, 1x Němec), a se skóre 40:14 v první půli jevilo jako jednoduché pro vítězství celého zápasu.

Praga B přijela v pouhých 18 hráčích, kdy v základní sestavě dostali prostor i méně zkušení hráči, a ti tři střídající se na hřišti objevili po poločasovém střídání. Jednalo se o tři africké posily, které v druhé půli ukázaly svoji rychlost, sílu, přehled ve hře a zejména ten faktor X, který rozhodl o celém vývoji utkání. Sami dokázali dát 4 pětky, a na ostatních pětkách se velkou mírou podíleli. Olomoucká obrana nestíhala tempo v obraně, v útoku nedokázala získat žádné území, a diváci z hlediště pomalu pozorovali, jak se vývoj skóre obrací ve prospěch pražského týmu. Druhý poločas byl na pětky 8:1 pro Pragu, a ani střídání olomouckých hráčů nepomohlo ke změně vývoje zápasu.

Diváci, bývalí hráči i další ragbyoví experti po zápase chválili jak trenéra, tak hráče domácích za výkon, a to zejména za atraktivní styl hry a pohledné akce v útoku, přestože se nedokázalo vyhrát.

Výkonem v prvním poločase si olomoučtí zajistili bonusový bod za množství položených pětek, a obsadili tak druhé místo v tabulce 2. ligy XV mužů, což znamená ještě jeden zápas – baráž o setrvání v 2. lize.

Poslední utkání, které prověří na olomouckém pažitu kvalitu obou celků, se odehraje v neděli 18.6. ve 14:00 hodin s týmem RC Slavia Praha B.
Přijďte podpořit domácí tým mužů v posledním ligovém utkání jarní sezóny 2. ligy ragby XV 2023!