2021_RCO_vsichni_19092021_crop.jpg

Olomouckou houževnatost Liberec nezdolal

Houževnatost jakožto schopnost vytrvat v úsilí k dosažení cíle i přes kladené překážky naprosto vystihuje střetnutí v Chotyni mezí domácím společenstvím Liberce a Petrovic B proti hostům z Olomouce. Po náhlých událostech se mužstvo ocitlo v situaci, kdy na severočeský výjezd vyjelo pouze ve 14 hráčích, a vyhlídky na dobrý výsledek nebyly dobré. V sestavě tak museli nastoupit i hráči, kteří mají za sebou pouze jedno ostré utkání, a to na klíčových pozicích první, druhé řady a postu křídla. Přestože nebyly vyhlídky dobré, v mužstvu panovala dobrá nálada, a nikdo ze statečných čtrnácti nehodlal utkání vzdát.

Do utkání Olomouc vstoupila lépe, kdy po vytrvalé obraně liberecké rojové formace zapojila v deváté minutě půlku mužstva k položení kolektivní pětky, kterou si přivlastnil rychlonohý Sedlák. Hra se po další čtvrthodinu přelévala ze strany na stranu, kdy obě strany hrozily nebezpečnými útoky, které však z většiny končily předhozem či přihrávkou dopředu. Žádosti hostů o možnosti netlačených mlýnů z důvodu prevence zranění a nezkušenosti hráčů v první řadě (pouze mlynář byl trénovaný prvořadník) nebylo vyhověno, a proto bylo nutno sáhnout si na své dno, a je třeba konstatovat, že všech sedm olomouckých rojníků to opravdu udělalo, a dokázali v početní nevýhodě držet tempo a tlak v mlýnech proti silné liberecké rojové formaci. Nutno konstatovat, že veškeré mlýny, do kterých Olomouc vhazovala míč, si dokázala uhrát.


Po náporu společenství z Čech docházely hostům síly, a v 22. minutě se prosadil liberecký pilíř Hodač, kterou následně A. Kollert konverzí potvrdil, a otočil tak skóre ve prospěch domácích na stav 7:5.


Restart hry se hostům nepovedl, ale po chvílích získávání metrů a úspěšného trestného kopu mladého Fišary byli hosté opět ve vedení, 8:7. To však domácí celek nerozhodilo, a po špatném obranném zformováním hostů využil domácí rychlík Svoboda svoji rychlost, a společně s kopajícím Kollertem zajistili týmu konec prvního poločasu vedoucí pozici ve stavu 14:8.


Start druhého poločasu si olomoučtí nemohli představovat lépe. Z výkopu a špatného příjmu libereckého hráče se hosté ocitli v útočné fázi blízko brankoviště. Po křižné výměně Němce a Kašpara druhý jmenovaný doslova rozbořil obranu, a došel si pro bodový zvrat, který nakopl početně oslabené mužstvo k dalšímu vývoji a snaze o příznivý výsledek. Fišara od autové čáry vytáhl nádhernou konverzi, ale za stavu 14:15 nebylo nic jisté. O pět minut později využili domácí početných ofsajdových provinění, která domácí útoková spojka Liberce třemi body potrestala. I domácí činili přestupky ve hře, a to olomoucký Fišara s větrem v zádech z více než čtyřiceti metrů také trestal, 17:18.


Liberečtí střídali vícero zraněných hráčů, měli v poli čerstvé síly, ale byli to právě hosté, kdo se semkli, a dokázali urvat další body. Souhra rojnických fází a působivých útočných akcí zapříčinila chybu v organizaci liberecké obraně, a po neohlídání prostoru u rucku pronikl do brankoviště Němec, kapitán hostů. O pět minut později po souhře hostů pokládal opět Sedlák, a s konverzí tak hosté vedli v 70. minutě 17:30.


Posledních deset minut dohrávali hosté z důvodu zranění ve třinácti hráčích, čehož v poslední minutě dokázalo využít společenství Liberce a Petrovic B, a po několika prohřešcích hostů pronikl do brankoviště rváček Jakub Korbel, který tropil celý zápas olomoucké obraně nemalé problémy.


Je třeba vyzdvihnout výkony Kašpara, Jimeneze a Přikryla, kteří se postarali o tvrdé skládky, několik turnoverů v rucku a organizaci hry, z čehož jsme dále herně těžili. Byl to však Vojtěch Janek, olomoucký vazač, který si s téměř stoprocentní bilancí ve skládkách dle trenéra Erika Fišary vysloužil ocenění hráče zápasu. Ten hodnotí utkání následovně:
V. Janek: „V zápase jsme předvedli srdnatý a velmi bojovný výkon. Kluci se semkli a obětovávali se jeden pro druhého. Speciálně pak noví hráči předvedli neuvěřitelný výkon, kdy 80 minut drželi tempo a svou chutí hrát dokázali překonat všechny své technické nedostatky. Dobrá práce všichni!"

Utkání je možno sledovat v následujícím videu: 

Další utkání proběhne na domácí půdě TJ Lokomotiva Olomouc v neděli 24.3. od 14 hodin proti celku z Plzně, na které jste všichni srdečně zváni!

 

Spol. Liberec/Petrovice B vs RC Olomouc

22:30 (14:8)

Sestava RCO:

Březina, Jimenez, Tesař, Alekseev, Medera, Kašpar, Janek, Němec, Fišara, Sedlák, Přikryl, Gajdoš, Bezděk, Švec
Trenér: Erik Fišara Asistent trenéra: Filip Kapaňa Zdravotník: Michaela Vytásková

Body:

Olomouc – Fišara 10 (2KPP, 2TK), Sedlák 10 (2P), Kašpar 5 (1P), Němec 5 (1P)
Lib./Petr.B – Kollert A. 7 (2KPP, 1TK), Hodač 5 (1P), Svoboda 5 (1P), Korbel 5 (1P)