2021_RCO_vsichni_19092021_crop.jpg

Patnáctkový výherní comeback!

spol. RC Liberec/Babice/Petrovice - spol. RC Olomouc/ Vyškov B – 10:53 (5:24) – Článek k utkání

 

Sestava: Koutník ©, Mlejnek, Berger, Šmakal, Hlavinka, Medera, Janek, Šívr, Novák, Váňa, Krejčí, Husár, Prachař, Přikryl, Gajdoš

 

Střídající: Pavelek, Lamač, Zankel, Havlíček

 

Několikaletá odmlka mužského velkého ragby je u konce. Moravské kluby Olomouce a Vyškova se dohodly na vzájemné spolupráci, kde po společném soustředění probíhají kolektivní tréninky, a startují dva týmy v různých výkonnostních koších. V extraligovém áčku Vyškova mají možnost mladí perspektivní olomoučtí hráči zkusit vyšší úroveň, zatímco zkušení, nově příchozí či spíše béčkoví hráči mají možnost dost pořádnou porci minut ve výkonnostně nižší soutěži.

V prvním utkání podzimního poháru XV nás čekala cesta až do daleké Chotyně s perfektním fotbalovým pažitem. Premiéru v olomouckém dresu v XV ragby si odbyla většina výpravy mimo asi 5 hráčů, kteří hráli za tým ještě v sezóně 2016/2017.

Hráči dostali pokyny hrát jednoduché ragby, držet se systému, hrát spíše do stran útokem a obecně hrát svižným atraktivním způsobem. Této taktiky se držel tým perfektně prvních 15 minut, a to zejména po zásluze tříčtvrtky Prachaře, který měl na kontě už hattrick, a tým vyhrával 19:0. Konec prvního poločasu patřil spíše roji domácího týmu, který hezky fázoval, tlačil se do brankoviště, a dokázal tam i míč z fyzické akce dostat. Olomoučtí přidali v závěru prvního poločasu ještě jednu pětku vzniklé z rojnické spolupráce, a za stavu 24:5 rozhodčí odpískal první půli.

V druhém poločase probíhaly rošády v sestavě, jelikož si tým potřeboval vyzkoušet různé kombinace, hráče na alternativních pozicích, a celkově se seznámit se hrou na vyšší úrovni, než je juniorská soutěž. Tým se nedržel systematické hry, a místy bylo utkání velice zmatené, a hrálo se takzvaně „na náhodu", což hrálo domácímu společenství do karet, a vzali vývoj utkání do svých rukou, a vyvíjeli tlak na naši obranu, která předváděla místy famózní skládky, a to zejména u vlastního brankoviště, kdy hanácký roj dokázal ubránit 10 rojnických fází. Liberci se však povedlo v 70. minutě stáhnout skóre, ale na konečný výsledek 53:10 ve prospěch společenství Olomouce a Vyškova B to nemělo markantní vliv. Do utkání vstoupili všichni hráči, a tým předvedl po letité pauze obstojnou premiéru.

 

Další zápas odehraje spol. Olomouce a Vyškova B na domácí půdě v Olomouci.

Na stadionu Lokomotivy Olomouce se tým potká s týmem AMMOR (spol. Plzeň/Rakovník/Kralupy) 11.09.2022, na který Vás srdečně RC Olomouc zve.

(DN)