2021_RCO_vsichni_19092021_crop.jpg

První zápas čtvrtfinálového dvojutkání mužům nevyšel

RC Olomouc/Vyškov B – RC Tatra Smíchov B           22:33 (17:12)

 

Sestava: 1. Koutník © 2. Zankel 3. Berger 4. Šmakal 5. Hlavinka 6. Janek 7. Medera 8. Šívr 9. Novák

10. Laidorf 11. Krejčí 12. Havlíček 13. Přikryl 14. Lamač 15. Gajdoš

Střídající: Školař, Váňa, Smetana, Němec

Trenér: Jiří Šívr

 

Sobota 1. 10. 2022 patřila ve Vyškově ragby. Nejprve se konalo extraligové utkání mezi áčkovými celky Vyškova a pražské Tatry. Domácím se bohužel nepodařilo zvítězit, a utkání skončilo svýsledkem 33:52 pro Tatru, přestože Vyškov po první půli vedl.

Po sléze začalo utkání mezi rezervami Tatry a Vyškova spojené s Olomoucí. Domácí tým nebyl oproti hostům posílen o extraligové hráče, jelikož se oba týmy potýkají s početnou marodkou a nedostatkem hráčů zejména v rojovém uskupení. Hned v úvodu utkání se podařilo mladému Hlavinkovi vytrhnout do brejku, kterým následoval offload na Přikryla, který dokázal donést míč až do brankoviště. Tento rychlý bodový náskok nakopl domácí tým k tomu hrát aktivně zejména v útoku, a roztahovat hru do křídelních prostorů. V první půli přidal další dvě pětky zkušený matador Lamač, a neměl daleko k zapsání hattricku již v první půli. Co však dělalo obrovský problém domácímu týmu, a hosté toho využívali, je důsledná obrana. Ve střední části hřiště dělali velké potíže silní hráči roje Tatry, které nespočetněkrát muselo skládat vícero našich hráčů. Ve spojení s offloady tak získávali snadné metry, a často se bez větších obtíží dostávali do naší dvaadvacítky. Paradoxně nadělal největší neplechu naší obraně olomoucký odchovanec Jiří Budík, který domácí obranou procházel jako nůž máslem. V minulých zápasech byla obrana Olomoučanů mnohem důslednější, a tento nedostatek umožnil hostujícím v prvním poločase dvakrát skórovat. Domácí o poločase vedli 17:12, a o zajímavou podívanou ve druhé půli nebyla nouze.

Druhý poločas si vzal na starost tým hostů, kdy po vystřídání hráčů přišly nové síly. Domácí museli kvůli zranění střídat již v první půli, a poměrně brzo se dostali do hry všichni hráči lavičky. Stejně jako v minulém zápase proti pražské Slavii kolem 60. minuty začaly docházet síly, a tempo hry začalo minimálně z domácí strany upadat. Po individuálních chybách dostal olomoucko-vyškovský celek ve 47. a 58. minutě zbytečné pětky, a za stavu 26:17 ve prospěch Tatry už domácímu týmu teklo tzv. do bot. Po kooperaci olomouckých tříčtvrtek, které společně udělaly desítky metrů, se z následného rucku dostal míč přes celou šířku hřiště až ke zkušenému Šmakalovi, který měl čas na zakončení pohledné akce. Tato sekvence v 62.minutě byla pravděpodobně nejhezčí fáze druhého poločasu, bohužel také poslední, jelikož se za stavu 22:26 už domácí mužstvo k žádné bodové účasti na konečném skóre nemělo přísluhu. Tatra v poslední minutě ještě jednu pětku přidala, a s konečným skóre 33:22 tak mohla slavit výhru.

Kouč Šívr komentuje utkání jako konfrontaci s kvalitním soupeřem, kde nás zápasy tohoto typu posouvají nejvíce. Jako klíčové faktory neúspěchu vyzdvihl nedůslednou obranu, individuální chyby a slabou fyzickou kondici u některých hráčů. Naopak zdůrazňuje spoustu světlých okamžiků a pohledných akcí, kdy se zapojil, jak roj i útok. 

Odvetný dvou souboj proběhne na pražské Tatře v sobotu 15. 10. 2022 Olomoucko-vyškovský celek jde do utkání s jedenáctibodovým mankem, které může hrát roli v tom, zdali bude tým hrát semifinále skupiny D nebo E.

(DN)

FOTOGALERIE

Celý tým děkuje fotografovi Anrymu Lukáčovi za fotky z utkání: https://eu.zonerama.com/anry/Album/8964099