2021_RCO_vsichni_19092021_crop.jpg

Společenství Olomouce a Vyškova B poslední utkání (pravděpodobně) neodehraje

V téměř zimním období mělo moravské společenství odehrát poslední zápas podzimního Poháru XV. Na neděli 20.11. bylo naplánované utkání proti společenství Českých Budějovic a Šumavy Nýrska, které však z hlediska silného sněhu a podmínek počasí muselo být zrušeno. Zdali se utkání přeloží na jiný termín není známo, a z dalších předpovědí počasí připadá v úvahu i úplné zrušení. Toto utkání mělo rozhodnout o konečném umístění (souboj o 1. místo) v poslední výkonnostní skupině E, ze které se moravskému společenství nepodařilo vymanit. 

Pojďme si tedy shrnout alespoň nějaká fakta z posledního odehraného utkání, které se konalo 30.10. na půdě Olomouce, a soupeřem bylo již potřetí tuto sezónu společenství Liberce/Petrovic/Babic. Moravské společenství zvládlo i potřetí vyhrát, tentokrát ne se zcela přesvědčivým výkonem a výsledkem 33:17 (14:5 v poločase). Na pětky poměrem 5:3, z toho 4 skórovali olomoučtí útočníci, což bylo cílené skrz pokyny trenéra. V třetí konfrontaci se soupeřem Moravané jasně věděli, jakým stylem společenství z Čech hraje, a opět zvolilo taktiku hrát co nejvíce přes útočnou řadu formou běhavého ragby. Základem pro tento styl bylo odvedení rojové silné práce, která byla splněna. Olomouci se lepila smůla na paty, jelikož jí nebyly uznané body, nedařilo se, a Olomoučané se sami připravovali o možnost skórovat.

Utkání nebylo zcela atraktivní, jelikož obě strany dělaly chyby, počet mlýnů dosti převyšoval standart a stále byla nějaká přerušení zapříčiněné chybami.

Co je třeba vyzdvihnout je smysl pro fair play a disciplinovanost, rozhodčí tentokrát nemusel vytahovat karty k vyloučení. Faktem je, že moravské společenství dostalo za prozatímních sedm odehraných utkání pouze dvě žluté karty.

Přestože má Olomouc/Vyškov B ambice postoupit do vyšší skupiny D, nebude to mít jednoduché. Severočeské společenství, se kterým jsme hráli již potřetí, silně zvyšuje výkonnostní standart, a od utkání k utkání projevují více a více přesvědčivější výkony, a pokud vydrží v této růstové tendenci, bude tropit potíže i silnějším týmům. Tímto hostům děkujeme za utkání.

Kde a jak bude Olomouc hrát na jaře 2023 ještě není známo, dá se však předpokládat územní rozdělení na Moravu a Čechy, kde by se mohla potkat s tradičními soupeři z Brna, Havířova nebo také Ostravy. Nyní se kádr bude soustředit na doléčení zranění a fyzickou přípravu.

 

Fotogalerie od Pavla Šikuly

https://eu.zonerama.com/RugbyOlomouc/Album/9077736

(DN)