2021_RCO_vsichni_19092021_crop.jpg

Trenér Šívr: Princip rUgby zůstává pořád stejný

Sezóna jarní části mužské patnáctkové 2. ligy se rychle blíží a my vám přinášíme rozhovor s trenérem mužského týmu Olomouce Jiřím Šívrem.

Ahoj Jirko, sezóna startuje koncem března, tudíž obligátní otázka. Jak je mužstvo připraveno ?

Ahoj Dane, myslím že proběhla v celku dobrá zimní příprava. Kluci naběhali spoustu kilometrů jak vytrvalostních, tak rychlostních, natahali stovky kg železa a přidali jsme i třetí trénink se zaměřením na práci s míčem, ale připravenost prověří až přípravné utkání o víkendu v Polsku a první kolo soutěže s Libercem

Do role kouče hlavního týmu ses na podzim vrátil po několikaleté odmlce, kdy tu mužský tým vůbec nebyl. Jaký byl impuls k tomu se do pozice vrátit?

Byl jsi jeden z těch mých bývalých svěřenců, kteří zůstali olomouckému rugby věrní i když se tady mužské rugby nehrálo. Dorostlo k vám spousta mladých šikovných kluků, chtěli jste, abych vám pomohl s pár tréninky, a dost mě to zase chytlo, protože kluci se chtějí učit a pracovat. Takže z pár tréninků byla podzimní sezóna, zimní příprava, a teď nás čeká start ligové soutěže.

Vnímáš nějaký rozdíl mezi aktuálním stylem hry a tím, jak se hrálo třeba před 10 či 20 lety?

To je těžká otázka. Rozdíl určitě je v rychlosti, taktice, v mnoha pravidlech, ale princip zůstává pořád stejný. Nahrát dozadu, útočit dopředu, rozdat i přijmout nějakou tu ránu, vždycky věřit svému spoluhráči, a dát více bodů, než soupeř, kterého vždy respektuješ. V tomhle je ten náš sport pořád stejný,

A jak si představuješ, že by mělo hrát mužstvo Olomouce?

Jednoduše, rychle, a tak aby nás to všechny bavilo. Hráče, trenéry, a v neposlední řadě naše fanoušky.

A poslouchají tě kluci?

Co jim zbývá (smích). Myslím, že se navzájem respektujeme a vycházíme si vstříc.

Co očekáváš od této sezóny, a jaká je ambice týmu?

Čekají nás těžká utkání se stále se zlepšujícím se Libercem a s B týmy extraligových týmů, kde hrají bývalí výborní hráči a mladí hráči, kteří se snaží dostat do A týmu, takže nás nečeká nic lehkého. Ale určitě se pokusíme bojovat o baráž do první ligy, protože máme v zádech ještě spoustu šikovných juniorů, kteří s námi trénují, spoustu šikovných kadetů, a postup je vždycky nejlepší impuls pro další práci pro všechny kategorie.

Je něco, co bys chtěl vzkázat fanouškům?

Každopádně bych je chtěl pozvat na neděli 26.3. Kdy nás čeká utkání U14, U18 a Mužů. Aby si našli cestu na Lokotku, a drželi nám palce. I když nám to někdy spadne, někdy to nevyjde, jak by mělo, tak aby nás hlasitě povzbudili, protože to budeme potřebovat.

Jirko děkuji za tvůj čas, a přeji hodně úspěchů v sezóně!

Není za co a hodně úspěchů přeji celému olomouckému rugby!