2021_RCO_vsichni_19092021_crop.jpg

ZPRÁVA O UTKÁNÍ RC Slávia Praha – RC Havířov U 16.

Datum a místo: 19.9.2015, 13.30 – 14.30 h

Soupeř: U16 – RC Slávia Praha

Druh utkání: Celostátní liga kadetů U16 2015/2016

Výsledek: RC Slávia Praha – RC Havířov 27 : 26 (17 : 12)

Sestava (včetně náhradníků):
Holý – Červek - Mlčoch
Kričfalušij - Novák
Musil – Štefaňák – Řihošek

Trtek - Barabáš Chytil - Židlík – Přikryl – Lukášek
Kovář

Střídali: Selik, Nestřídal : Sýkora

Body: Štefaňák -6b, Barabáš, Trtek, Lukášek a Musil -5b.

Kapitán: Štefaňák

Realizační tým: Zdeněk Špička, Jindřich Trtek, Josef Hrušák

Rozhodčí  Ripczik

Průběh utkání

Hned po zahájení utkání na nás Slávia vletěla a zatlačila nás opakovanými rucky na naši polovinu. Přibližně po páté fázi na čáře 5 m proběhl vazač Slávie a položil pod bránu. Hned po výkopu jsme zatlačili soupeře na jeho čáru 22m a po mlýnu rozehrávka po ose Trtek – Barabáš a bylo vyrovnáno. Štefaňák upravil na 5 : 7. Po výkopu nás Slávie opět přifržela na naši polovině a po sérii vyhraných rucků opět pokládá vazač Slávie, stav 10 : 7. Po výkopu jsme se posunuli na polovinu Slávie, vyhráli několik mlýnů a po tr. kopu proti Slávii Trtek rychle rozehrál a sám pronikl do brankoviště a opět jsme vedli, nyní 10 : 12. V dalším průběhu se utkání odehrávalo uprostřed hřiště, ale útokem se Slávia nemohla prosadit, což lze v této fázi říci i o útoku Havířova. Následoval stejný průběh jako při předchozích obdržených pětkách t. j. série rucků Slávie, náš ofsajd, následoval tr. kop a vazač Slávie upravil na 17 : 12 a byl konec prvního poločasu.
V druhém poločase se střídaly akce obou týmů, náš útok měl více míčů, ale ani jeden útok neskončil položením. Zejména 40 m sólo Barabáše volalo po pětce, ale chyběla v závěrečné fázi podpora. Jednou nás v pětkové šanci zastavil rozhodčí. Krátce na to kopie třetí pětky Slávie – tr. kop, míč vzal vazač Slávie a bylo 22 : 12. Následovala akce našeho útoku po levé straně hřiště prošel Lukášek přes 3 hráče až pod bránu soupeře a položil. Štefaňák proměnil konverzi – stav 22 : 19. V této fázi utkání jsme měli převahu, ale několikrát nás rozhodčí trestal trestným kopem a vracel na naši polovinu. Pomalu jsme se postupným útokem dostávali do 22 soupeře a Musil propadl do brankoviště, Štefaňák prokopl – 22 : 26. Neproměnili jsme šanci po mlýně na m čáře Slávie. Následoval tr. kop na nás za mluvení – Musil. V dalším průběhu byla na nás odpískána celá řada tr. kopů, až jeden z nich využila útokovka Slávie a upravila na 27 : 26 pro Slávii. Do konce utkání nás Slávia držela trestnými kopy na naší polovině, až těsně před koncem naše slibná akce neskončila položením.

Zhodnocení utkání

Všichni hráči se musí důkladně seznámit s pravidlem o chování hráče po skládce – uvolnění skládaného hráče a odvalení se mimo ruck
Správné vázaní při čištění rucků – k mnoha chybám a TK došlo špatným vázáním do rucků ( ze strany)
Skládky – nácvik skládky objemných hráčů. (viz vazač Slávie)
Zlepšit činnost spojek – družstvu chybí výrazná osobnost, která bude číst hru soupeře a reagovat na ni a přizpůsobovat hru v roji i v útoku.
Největší problém na hřišti byl s udržením disciplíny – individuální selhání mělo fatální následky – je třeba se koncentrovat jen na hru

Slovo závěrem

Společenství hráčů Olomouc, Ostrava a Havířov, hrající pod hlavičkou RC Havířov v kategorie U16 předvedli v utkání s družstvem Slávie, že ví co je bojovnost a soudržnost týmu. Alespoň po celý první poločas o tom přesvědčovali trenéry i diváky. Pochvaly za hru se nám za jejich výkon dostalo jak od trenéra družstva Slávie, tak od rozhodčího Tomáše Ripczika. Velká škoda, že se utkání nedotáhlo do zdárného vítězného konce. Důvod je jednoduchý - (mluvení). Všichni hráči byli na tento aspekt upozornění již před utkáním. Individuální prohřešky proti pravidlům v podobě vulgárních proslovů na adresu domácích hráčů a opakované technické chyby proti pravidlům, tak velmi významě poškodily celý velmi bojovný výkon družstva. Jsem přesvědčen, že si každý z hráčů vzal z tohoto utkání poučení a v dalších zápasech budou opět předvádět bojovné výkony avšak bez vulgarismů, které v tomto utkání mělo hodnotu ztraceného vítězství. Zvláštní poděkování patří všem hráčům kategorie U16 za předvedený výkon a hlavně těm, kteří nezištně pomohli kategorii U18.

Zprávu sepsali: Zdeněk Špička, Josef Hrušák 23. 9. 2015

Fotogalerie