2021_RCO_vsichni_19092021_crop.jpg

Úplně první XV utkání s Plzní zvládli lépe domácí

V historicky prvním zápase v patnáctkovém ragby mezi Olomoucí a Plzní došlo k velkému bodovému rozdílu, přestože tak vývoj utkání úplně nevypadal. Olomouc, již značně posílena o prvořadníky, ale oslabena o juniorské útočníky měla k dispozici 19 hráčů, kteří byli připraveni navázat na předchozí výherní zápasy, a zase se o krůček přiblížit celosezonnímu cíli – postoupit do vyšší ligy.

Začátek utkání byl poměrně vyrovnaný, a je potřeba vyzdvihnout obranou formaci hostujícího celku, který bez větších problému zvládal odskládat jak rojové fáze, tak i útočné akce. Plzeň hrozila silnými rojovými fázemi, které převládaly nad jejich útočnou řadou. Obě strany však po první čtvrthodinu nedokázaly urvat vedení. Olomouc již v počátku utkání přišla o tříčtvrtku, kterou musel nahradit křídelník, a na jeho post se dostal z lavičky Krejčí, který následně odvedl dobrou práci, a dokázal týmu bodově pomoci. Po proměněném trestném kopu olomoucké útokové spojky ve 14. minutě byl na další čtvrthodinu bodový útlum, jelikož se vždy v koncovce útočné akci projevila netrpělivost, nezkušenost či jiná chyba, která zmařila útoky obou celků. Až po kontrarucku dlouhým křižným překopem Fišary téměř do brankoviště Plzně doběhl zadák Gajdoš, který otevřel utkání první pětkou zápasu. O pár minut později si po rychle rozehraném trestném kopu nahrál Fišara, Berger, Němec a Krejčí, který pokládal, a zakladatel akce pětku potvrdil i konverzí, a Olomouc vedla na domácím hřišti 15:0. Do konce zápasu se ani jedna strana bodově více neprosadila, jelikož byla hra velice kouskovaná, a rojová složení musela cítit únavu. Nutno konstatovat, že za první půli proběhlo přesně 15 mlýnů, což je extrémní počet.

Druhou půli začali domácí ve stylu minulého týdne, kdy v prvních minutách utkání dokázali přidat další body, tentokrát po nesprávném rozehrání autového vhazování Plzně dostal příležitost Němec.

Po dalších čtyřech minutách Přikryl, a s konverzí Gajdoše již domácí uklidnili hru na stav 27:0. Olomoučtí využívali taktické kopy, a povedlo se vícekrát využít pravidlo 50-22. Druhořadník domácích (Kašpar) se po kolektivní akci utrhl u postranní čáry, a svým zakončovacím skokem á la Fiji přidal dalších pět bodů k dobru. Útočnou hru řídili spíše domácí, a u hostů šla vidět únava a vyčerpání. Bojovnost však plzeňští v sobě stále měli, nehodlali se vzdát, za což jim je nutno vzdát obdiv.

Olomoučtí si posledních 20 minut nárokovali míč, a dirigovali hru zejména v útoku, kdy po mlýnu a pár fázích kolektivně přispěl Gajdoš dalším položením, 37:0. Po pár minutách opět prolomil obranu Kašpar, a to takovým způsobem, že za asi 35 uběhnutých metrů prošel přes šest obránců středem hřiště! Smutný je fakt, že neměl žádnou podporu, a při případné skládce by domácí okamžitě přišli o držení míče. Když se hosté dostali k míči, taky dokázali útočnou hru získávat metry, což předvedl plzeňský rváček, když z vlastního území 22m dokázal za spolupráce dalších hráčů dostat balon až do území 5m od brankoviště domácích. Bodově však plzeňští neuspěli. Naopak z vlastní půle se prosadil rychlík Sedlák, který po individuální akci dokázal prokličkovat mezi pěti obránci (některými i vícekrát), a s následnou konverzí se skóre uzavřelo na 51:0 ve prospěch domácích. Hosté v posledních minutách zahrozili rojovým tlakem, který však olomoucký roj ubránil, a domácí si tak udrželi čistý štít.

Na ocenění hráče utkání aspirovali vícero hráčů (zejména rojníků), z pohledu trenéra Fišary to byl ale olomoucký rváček Ondřej Vaculík, který svou tvrdou obranou zajistil neprůchodnost plzeňských hráčů. Ondřeji, jak hodnotíš zápas?

O. Vaculík: „Vítězné skóre 51:0 není jen odrazem naší síly na hřišti, ale také naší nezlomné vůle a houževnatosti. Každý bod, každý útok a každá obrana bylo výsledkem pevné víry a odhodlání dosáhnout vítězství. Utkání bylo důkazem toho, co můžeme dokázat, když pracujeme jako tým. Každý hráč na hřišti a každý člen týmu mimo něj hrál klíčovou roli v tomto zápase. Vzájemná podpora a důvěra ve své spoluhráče nás dovedly k tomuto úžasnému výsledku."

Utkání je možno sledovat na následujícím odkaze:

 Další utkání proběhne opět na domácí půdě TJ Lokomotiva Olomouc, a to v neděli 31.3. od 14 hodin proti celku z Babic, na které jste všichni srdečně zváni!

 

RC Olomouc vs RC Plzeň

51:0 (14:8)

Sestava RCO:

Berger, Vytásek, Vrážel, Kašpar, Šívr, Vaculík, Jimenez, Janek, Němec, Fišara, Sedlák, Hlavinka, Přikryl, Bezděk, Gajdoš

Střídající: Alekseev, Chlapík, Medera, Krejčí

Trenér: Erik Fišara

Asistent trenéra: Filip Kapaňa

Zdravotník: Michaela Vytásková

Body:

Olomouc – Fišara 9 (3KPP, 1TK), Gajdoš 12 (2P, 1KPP), Kašpar 10 (2P), Sedlák 5 (1P), Krejčí 5 (1P), Přikryl 5 (1P), Němec 5 (1P)