2021_RCO_vsichni_19092021_crop.jpg

Vítězství našich kadetů v bahenním ragby

RC DRAGON BRNO – RC HAVÍŘOV 5:24
Brno 21.11.2015 – poločas 5:7 * pětky 1:4 * rozhodčí Bednařík * bez karet

Body domácích: Adamec 5
Body hostů: Barabáš 12 (2P,1KP), Lukášek 7 (1P,1KP), Musil 5

Havířov
Mlčoch, Holý, Stalcer, Musil, Kričfalušij – Mališ, Řihošek, Novák – Trtek (ms), Barabáš (ús) – Lukášek, Staněk, Židel, Chytil – Selig
Nestřídal: Hlavna
Realizační tým: Oleg Kubala, Zdeněk Špička

Dohrávané utkání 1.kola celostátní ligy kadetů Dragon Brno – a společenství hráčů Olomouce, Ostravy a Havířova hrající pod společným označením RC Havířov se hrálo v Cacovicích na podmáčeném a velmi blátivém terénu, na několika místech byly i velké kaluže. Třebaže při utkání nepršelo, kvalita hřiště se neustále zhoršovala a pohyb po něm nebyl rozhodně jednoduchý. Kluzký, zablácený míč vadil oběma družstvům, ale našemu týmu, který se snažil hrát rukama, vadil více. Celým utkáním nás provázela řada předhozů, a to u obou družstev.

Krátce po zahajovacím výkopu Dragonu jsme po několika seskupeních udělali předhoz. Následoval mlýn pro Dragon a následující minuty byly v režii soupeře. Náš tým se převážně bránil, ale soupeře do šance nepouštěl. Při zisku míče po mlýnech a autech nás zase brzdily předhozy. V 17. minutě pronikl hráč Dragonu středem naší obrany a položil pětku téměř pod bránu, ale v konverzi neuspěl. V dalším průběhu 1. Poločasu jsme převzali iniciativu, 2x jsme se dostali na 5 m soupeře, ale neuspěli jsme. Druhá příležitost skončila předhozem Židela (Barabáše) v brankovišti. Po našem autu rozehrál Trtek na Barabáše a ten vyrovnává stav na 5 : 5, konverze Lukášek. Poločas 7:5 pro Havířov.

Do druhého poločasu nastoupil na pilíře Musil a trenér přeskupil některé hráče na jiné posty. Aktivita Musila inspirovala i některé další hráče a obraz hry se výrazně změnil v náš prospěch. Bohužel nás často brzdily předhozy. Převaha našeho mlýnu při vhazování soupeře nám nepomáhala, protože rozhodčí Bednařík nechal náš mlýn postoupit vždy jen o jeden metr, což je v souladu s pravidly pro tuto kategorii a za těchto okolností jsme moc čistých míčů ze mlýna neměli. Navíc jsme prohrávali i naše auty, bude potřeba se nácviku autů věnovat více.

Nicméně krátce po zahájení 2. poločasu jsme získali míč po rucku, Musil pronikl středem, přihrál Trtkovi, Trtek Lukáškovi a ten pokládá u pravého praporku na 12:5 pro nás. Přebíráme iniciativu, ale opět nás brzdí předhozy. Tak skončila akce Barabáše, následně je v dobré situaci vytlačen do autu Lukášek. Dragon se v této fázi brání dlouhými kopy do našeho pole. Následovala pěkná akce po mlýnu přihrávkami až na levé křídlo a následně se změnou směru doprava po ose Novák, Holý, Trtek, Musil a akce skončila předhozem. Po mlýnu na čáře 5m Dragonu nás opět zastavil předhoz, ale náš tlak stále narůstal. V 17. minutě po autu a několika seskupeních rozehrál Michal Mlčoch na Petra Musila a ten po hezkém individuálním průniku zvyšuje skóre na 17:5. Dalších deset minut druhého poločasu bylo v naší režii, ale stále nás brzdily předhozy a po svých mlýnech nás soupeř vracel kopy zpět do našeho pole. Ve 28. minutě jsme měli mlýn v soupeřově obranném území, Novák na vazači zvedl míč, předal Barabášovi a ten pokládá téměř pod bránu. Kop proměňuje Lukášek a upravuje na konečných 24:5 pro Havířov. Utkání jsme za těchto obtížných podmínek dovedli do úspěšného konce. Všichni hráči byli po utkání obaleni blátem a byli rádi, že to mají za sebou.

V prvním poločase předvedlo naše družstvo poněkud ustrašený výkon, který trenéři přikládají neúčasti reprezentantů, zejména kapitána týmu Jakuba Štefaňáka. Soupeř to věděl, protože trenér týmu Dragonu své hráče na to upozorňoval. Obtížný terén a kluzký míč příliš technické hře nepomáhal, příjem dlouhých přihrávek hráči nezvládali a rezultovalo z nich mnoho předhozů. Náš tým postupně přebíral iniciativu a v druhém poločase už měl hru pod kontrolou. Určitě je třeba zlepšit autová vhazování, ztráceli jsme v nich hodně míčů. Zisk míčů z maulů a rucků byl o něco lepší než před týdnem v Ostravě, ale pořád je to málo. Nutno opět podotknout, že na výkonu obou družstev se velmi podepsal stav hřiště.

Hoši dnes podali v těchto těžkých podmínkách obětavý výkon. Kromě kluzkého bláta byla i značná zima, nejméně o 10 stupňů méně než před týdnem. Hráči obou týmů byli rádi, že mají zápas za sebou.